torsdag 21 januari 2016

undersökning lunch tallrik

Laboration näringsämnen

Frågeställning:
Finns det protein, glykol i fiskpudding, potatis, smör och gurka 

Hypotes: jag tror att allt innehåller protein

Material: provrör, jod, CuSO4 = kopparsulfat och Na OH = natriumhydroxid, bägare glasstav och prov ställning


Metod:

1 kommentar:

  1. Ta två cm av den upplösta potatisen i ett provrör
    För att undersöka om det finns stärkelse i lösningen tillsätt ett par droppar jod. Om lösningen blir mörk (svart/blå/brun) innehåller den stärkelse. Notera resultatet

    För att undersöka om det finns protein i potatislösningen gör Biuretprovet.
    Ta två cm av den upplösta potatisen i ett provrör
    Droppa först 4 droppar NaOH i lösningen och sedan 4 droppar CuSO4. Skaka! Om lösningen blir lila innehåller den protein. Notera resultatet!

    För att undersöka om det finns druvsocker (=glukos) i potatislösningen gör Trommers prov
    Ta 4 droppar Cu SO4 , tillsätt NaOH tills lösningen blir klarblå. Sätt provröret i kokande vatten. Om lösningen blir gulorange innehåller den druvsocker. Notera resultatet!

    Upprepa försöken med fisk, smör och bröd

    SvaraRadera