Laboration näringsämnen
Frågeställning:
Finns det protein, glykol i
fiskpudding, potatis, smör och gurka
Hypotes: jag tror att allt innehåller protein
Material: provrör, jod, CuSO4
= kopparsulfat och Na OH = natriumhydroxid, bägare glasstav och prov ställning
Metod:
Ta två cm av den upplösta potatisen i ett provrör
SvaraRaderaFör att undersöka om det finns stärkelse i lösningen tillsätt ett par droppar jod. Om lösningen blir mörk (svart/blå/brun) innehåller den stärkelse. Notera resultatet
För att undersöka om det finns protein i potatislösningen gör Biuretprovet.
Ta två cm av den upplösta potatisen i ett provrör
Droppa först 4 droppar NaOH i lösningen och sedan 4 droppar CuSO4. Skaka! Om lösningen blir lila innehåller den protein. Notera resultatet!
För att undersöka om det finns druvsocker (=glukos) i potatislösningen gör Trommers prov
Ta 4 droppar Cu SO4 , tillsätt NaOH tills lösningen blir klarblå. Sätt provröret i kokande vatten. Om lösningen blir gulorange innehåller den druvsocker. Notera resultatet!
Upprepa försöken med fisk, smör och bröd